חלק 1: הגוף הוא הכלי שלך בעולם
אין זה מפתיע בכלל שבתקופה זו של שנות האלפיים הבריאות החלה לתפוס כל כך הרבה עניין בציבור. אלו שנים של התפתחות, של צמיחה - האדם מבין שהוא יכול לבקש יותר עבור עצמו,
לרצות יותר מהחיים, מהעולם, מהגוף שלו.
הגוף הוא הכלי שלנו בחיים, הכלי שמאפשר לנו לעשות את כל הדברים בעולם.
הוא לוקח אותנו לכל מקום, הוא הוגה את המילים שאנו מבקשים להביע, הוא מאפשר לנו ללכת, לרקוד, לחשוב ועוד הרבה דברים נוספים שמרכיבים את ההתנהלות שלנו בחיים.
הוא מעכל את המזון ומבצע אלפי ומיליוני פעולות עבורנו אפילו כשאנו ישנים. הגוף הוא המוציא לפועל של כל המטרות שלנו. ומעבר לכל, הוא המכיל את הרוח שלנו.
וכאשר הוא מכיל אותה בצורה טובה, אנו חשים טוב. כאשר הגוף כבד ועייף, אנחנו כבדים ועייפים, כאשר הוא חלש אנחנו חלשים. ולעומת זאת כאשר צרכיו מסופקים, והוא מקבל את כל תשומת הלב לה הוא זקוק, הגוף מחזיר לנו בהיותו כלי נפלא, קל, נמרץ, חזק ורענן. אז אנחנו קלים, נמרצים ורעננים ויכולים להפיק יותר תועלת והנאה מהחיים. למעשה, תחזוקת הגוף במצב טוב הינה תנאי לתחושת שמחה ורווחה.
חלק 2: כמה סיבות טובות לשמור על תזונה מתאימה
תזונה לקויה היא ברוב המקרים המקור העיקרי להופעה של סימפטומים ומחלות.אפילו סימפטומים שנראים לא קשורים לתזונה כגון עייפות, ליחה ובעיות נשימה, הם בדרך כלל בעלי הקשר תזונתי ישיר! המשמעות היא שאם הייתם מתאימים את התזונה שלכם לסימפטומים שאתם חווים, הייתם יכולים להימנע מרוב הסימפטומים והמחלות!!!
התזונה משפיעה על גופנו באופן מיידי:
מה שאכלתי כרגע ישפיע עכשיו על לחץ הדם שלי, מידת האנרגטיות שאחוש (או כבדות), טמפרטורת הגוף ומצבי הנפשי! כן, גם המצב הנפשי מושפע מהתזונה ברמה הכללית וברמה המיידית.
תזונה לקויה מהווה קרקע פורייה להתפתחותם והשתרשותם של חוסרי איזון נפשיים: תזונה מסוג מסוים עשויה לעורר חרדות, פחדים, חוסר שקט נפשי, מצב מאני ועוד, בעוד שתזונה מסוג אחר עשויה לתמוך בהתפרצויות כעסים, חוסר סבלנות, אגרסיביות, היפראקטיביות וכן הלאה.
מצבים כאלה אין מקורם בתזונה קלוקלת, אלא בנפש האדם וחייו, אולם תזונה לקויה תתרום להתפתחותם ולהשתרשותם.
תזונה בריאה שומרת על מערכת העיכול, וזו בתורה, שומרת על כל מערך הגופנפש שלנו, בכך שהיא מתמירה את המזון בצורה טובה לאנרגיה ומפזרת אותו בגוף. כאשר מערכת העיכול לא מאוזנת, יכולים להחוות מגוון של תופעות לא רצויות, בראש ובראשונה קושי בעיכול ודרך השמנה ועייפות עד אלרגיות ועוד.
תזונה בריאה מביאה להרזיה, לשיפור המראה הכללי ולהקרנה טובה יותר על הסביבה.יש הרבה שיטות לרזות אך רובן לא גורמות לנו להיראות טוב יותר, רק מצרות היקפים ולעיתים גם זה באופן זמני. תזונה בריאה היא השיטה שמשפרת גם את פיזור השומנים בגוף ומעצבת את הגוף בנוסף להצרת ההיקפים ותוצאותיה נשמרות כל עוד מתמידים בה.
תזונה בריאה מקנה התפתחות טובה ובריאה אצל תינוקות וילדים,
היא ערובה להתפתחות תקינה ובריאה והוכחה מחקרית כמסייעת לשמירה על משקל תקין ומאזן שומני דם לכל החיים!
כמה סיבות נוספות לשמירה על תזונה בריאה:
עצירות, בעיות עיכול, בעיות נשימה, סימנים כחולים ספונטניים, חרדות, דאגנות, פוליפים, ציסטות, היפר והיפו בלוטת התריס, התפתחות מוקדמת/מאוחרת בילדים, כאבים שונים, דלקות פרקים, מגרנות, מתח, כאבי מחזור וטרום מחזור, אלרגיות, ליחה, אנמיה, דלקות שתן, דלקות גרון, לחץ דם, נשירת שיער, סכרת, אקנה, אפטות ועוד: כל אלו ועוד הם תופעות קשורות תזונה.
חלק 3: מה כל כך מזיק בעצם במזון שאנו אוכלים?
כיצד קרה שהמזון שלנו הפך למרעיל? למנותק מצרכי גופנו? מדוע אנו צריכים בכלל להשקיע אנרגיה במציאת מזון מתאים ואיננו יכולים להיזון מכל מזון הנמצא בסופר כמו שעשינו עד היום?
כדי לענות על שאלות אלו יש צורך לחשוב רגע על מערכת העיכול שלנו: מערכת העיכול שלנו התפתחה אבולוציונית להיזון ממה שהיה בטבע, מה שקיים בשרשרת המזון: צמחים, פירות, וחיות שאוכלות צמחים ופירות. זאת אומרת, שמערכת העיכול שלנו התפתחה כך שמה שיש בטבע, זה מה שטוב עבורה.
באנו בני האדם והוספנו לשרשרת המזון: היום אנחנו יכולים לייצר מוצרי חלב עם סוכר שזיקקנו וחומרים ששומרים עליהם יציבים ומוגנים מפירוק של חיידקים. אנחנו יכולים להשתמש בפול סויה וליצור ממנו קציצת סויה, תוך עיבוד של החלבונים שבו בכל מיני כימיקלים וממסים. אנחנו יכולים להוסיף חומרים משמרים, מתפיחים, משפרי טעם, ריח, צבע, ולשנות מבנה כימי של רכיבים טבעיים. אנו יכולים ויכולים ויכולים, עד שהתרחקנו יותר ויותר ממה שהוא באמת מזון עבור גופנו.
מזון שעבר כל כך הרבה מכונות ותהליכים כבר אינו מכיל את רמת החיוניות שהמזון שלנו אמור להכיל, הוא אינו מכיל את הויטמינים, האנזימים ואף לעיתים המבנה המולקולרי שלו הוא כבר אינו כזה שהגוף יכול לפרק. הכימיקלים שבמזון, מריסוס ומהחומרים המוספים שהוזכרו לעיל מצטברים לאורך שנים בגוף יחד עם כימיקלים נוספים שאנו נחשפים אליהם יומיומית ומזיקים לכל מערכת בגוף שלנו.
כאשר המזון אינו מתאים למערכת העיכול, הוא פוגע בתהליך העיכול, בהדרגה יותר ויותר, חומרים רעילים שנוצרים בתהליכי העיכול האלו, יחד עם הכימיקלים שבמזון מופרשים רק באופן חלקי, מקשים על מערכת סינון הרעלים שלנו ולבסוף, הגוף דוחף אותם לפינותיו שכוחות האל: אזורי השומן שם הם מתפיחים את רקמת השומן, הפרקים שם הם גורמים לדלקות, מערכת הנשימה שם הם גורמים לליחה ועוד.
מכיוון שמערכת העיכול שלנו היא המערכת העומדת בבסיסם של כל תהליכי הגוף כל חוסר איזון שבה משפיע על כל הגוף.
חלק 4: אם כך, מהי תזונה בריאה?
תזונה בריאה היא תזונה המותאמת למערכת העיכול שלנו, כלומר שגופנו יכול לפרק ולנצל לכל מערכותיו, המספקת לגוף את כל צרכיו הויטמיניים, המינרלים, פיטוכימיקלים (1) ויסודות קורט, ונמנעת מהכנסת רעלים ומזונות שאינם מתאימים;
תזונה המורכבת מחומרי גלם טבעיים במצבם הטבעי
כלומר שלא עברו עיבוד. דוגמא טובה היא פול הסויה מול שניצל הסויה: אמנם השניצל עשוי כולו מסויה, אולם כדי להגיע לצורה הזו עבר הפול הרבה תהליכים שונים, חלקם בחומרים כימיים, שגרמו לו לאבד את החיוניות שבו, את הויטמינים שבו, את מבנה החלבון שלו ואת איזון אבות המזון מהם הוא מורכב.
כמובן שחשוב להבדיל בין רמות עיבוד: אין דינו של שניצל הסויה כמו דינו של כל מה שעשוי מקמח אורגני לדוגמא. שניצל הסויה עבר הרבה יותר תהליכים מהלחם, שהחיטה שבו רק נטחנה ונאפתה (2)דוגמאות למזונות מעובדים: מעדני חלב, חטיפים, עוגות "מדף", קורנפלקס, מזון מוכן קפוא, אבקות אינסטנט, ממתיקים מלאכותיים.
מזונות לא מעובדים המהווים בסיס וחומרי גלם בתזונה טבעית:ירקות, פירות, אגוזים, שקדים וגרעינים (לא קלויים), קטניות (3), דגנים מלאים ומוצריהם (4), ומוצרים מהחי (בשרים, דגים, עופות, ביצים וחלב) במידה.
תזונה עשירה בנוטריינטים
ויטמינים, מינרלים, פיטוכימיקלים, אנזימים וסיבים, כולם נחוצים לגופנו כחלק אינטגרלי מפעולתו התקינה. כאשר אנו מספקים אותם לגוף, יש לו את כל מה שהוא זקוק לו כדי לשמור על הבריאות הטבעית שלו. תזונה עשירה בנוטריינטים היא תזונה העשירה בפירות ובירקות במיוחד וכן בשאר המרכיבים שהומלצו.
תזונה דלת רעלים
תזונה הממעיטה ככל האפשר בחומרים משמרים, צבעי מאכל, טעם וריח ובמוצרים מרוססים.
תזונה בהתאמה אישית
לעיתים, גם אם נעקוב אחר כל הכללים שהובאו, לא בהכרח שכל הסימפטומים המפריעים לנו יעלמו, זאת משום שלכל אדם מערכת עיכול קצת שונה ה"מעדיפה" מזונות מסוימים, ומזונות אחרים עשויים להזיק לה. זו הסיבה שכדאי ומומלץ לכל אדם, ובמיוחד לסובלים מסימפטומים וממחלות לגשת לייעוץ תזונתי אישי וללמוד אלו מזונות מועילים להם ואילו המזיקים.
חלק 5: כיצד עושים את השינוי?
קודם כל, בהדרגה, כל שינוי דורש את ההסתגלות שלו: מחקרים מראים כי שינויים שנעשים על פני זמן רחב ובצורה הדרגתית – מחזיקים יותר זמן, בעוד ששינויים מהירים וחזקים, בדרך כלל נוטים גם להשכח במהרה.
קחו לכם בכל פעם שאתם מוכנים, משימה חדשה אחת להקפיד עליה, למשל:השבוע מכניסים פירות יבשים, אגוזים ושקדים לנשנוש במקום חטיפים. בשבוע/חודש/שנה הבאה נחליף את האורז באורז מלא...כעבור חודש אפשר לעבור לחלב עיזים, החודש נעבור לירקות ופירות אורגניים, וכן הלאה. קחו לכם את הזמן להתרגל לכל שינוי ולהטמיע אותו בחייכם.
שינוי שאתם יכולים לעשות כבר עכשיו הוא להתחיל להסתכל על תוויות המזון שאתם קונים: ככל שהרשימה פחות ברורה לכם, כך המזון יותר מסוכן ופחות מומלץ. בהדרגה, תוכלו למצוא תחליפים בריאים בבתי הטבע וגם שם, מומלץ להסתכל על התווית
התזונה הבריאה דורשת מאיתנו לצרוך פחות פאסט פוד = יותר מזון מבושל. לאלו מכם שאין לכם זמן לבשל, אפשר להכין פעמיים בשבוע סיר גדול של מתכון בריאות מהיר כלשהו מהאינטרנט, או שניתן להזמין משירותי קייטרינג בריאות אישי המתחילים לצוץ בימינו. במסעדות ובבתי קפה, אפשר תמיד לנטות לכיוון המנות הבריאות יותר, הטבעיות יותר
ולבסוף, ניתן להתייעץ עם בעל מקצוע שידריך וילווה אתכם דרך השינוי ויעזור לכם למצוא את הפטנטים שישלבו בין הרצון לבריאות טובה יותר ובין אילוצי החיים.
בהצלחה!
(1) - פיטוכימיקלים: כימיקלים צמחיים החשובים לגוף הנמצאים בפירות ובירקות (2) - בניגוד לקמח לא אורגני שגם עובר תהליכים כימיים להלבנה.
(3) - קטניות: חומוס, פול, אפונה, שעועית לסוגיה, עדשים, אזוקי, מש.
(4) - דגנים: אורז, חיטה, קינואה, דוחן, שעורה, שבולת שועל (קוואקר), כוסמין. מוצריהם: לחם, בעדיפות מקמח מלא אורגני, גרנולה.
Comments